Parcul Cișmigiu

Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti.

Cismigiu-Garden-Bucharest-3.jpg

Ea este  amenajată în stilul parcurilor din Anglia cu mai multe intrări:două prin Bulevardul Regina Elisabeta, două prin Bulevardul Schitu Măgureanu şi una prin Strada Ştirbei Vodă.

Summer-Cismigiu.jpg

Parcul Cișmigiu este bătrân,el a fost constatat că există oficial abia prin anul 1854,dar în 1856 o parte a lacului a secat din cauza pantofarilor din împrejurimi care aruncaseră resturile materiale care sunt specifice pentru meseria lor.

 

La Cetate reprezintă de fapt ruinele unei mânăstiri construite de logofătul Văcărescu în anul 1756, din încinta căreia pornea un tunel secret care lega Palatul Creţulescu de malul Dâmboviţei.

picture-049.jpg

 

Pe timpuri Cișmigiu avea regulamentul urmator :

  1. Nu aveai voie să faci gălăgie
  2. Să vorbești necuviincios
  3. Să faci mizerii
  4. Să faci activități comerciale

 

De fapt aceste reguli sunt valabile și acum,dar pe timpuri erau mai aspre.

Acum el arată în felul următor :

Regulament.jpg

La fondare,acest parc era locul preferat de către cei mai bogați și mai cunoscuți oameni din capitală,dar mai apoi s-au mai schimbat vremurile și la moment îl vizitează toți doritorii !

 

Balta care se afla pe teren a fost transformată într-un lac superb în mijlocul căruia a fost aşezată o fântână arteziană. În 1852, parcul a fost împrejmuit în întregime şi s-au adus lebede şi pelicani. În anul 1856 o parte a lacului a secat după ce pantofarii din zonă au aruncat o mulţime de materiale cu care lucrau se spune în sursele mass-media.

cismigiu.jpg

Într-o iarnă din 1883 acest minunat lac din Cișmigiu a înghețat,astfel el s-a transformat într-un patinuar incredibil de frumos,lumea era fericită indiferent de faptul că în acea iarnă a fost foarte frig.

646x404 (1).jpg

 

Izvorul Sissi Stefanidi, amplasat în Grădina Cişmigiu, reprezintă o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, ce toarnă apă cu ulciorul. Locul pe care este amplasată statuia aparţinuse familiei Stefanidi şi a fost donat către primăria oraşului după moartea fiicei lor.

MG_6886.jpg

Nu ezitați ocazia de a face plimbări prin acest parc plin de farmec și frumusețe !

 

Lasă un comentariu